top of page
KEHONHUOLTO JA -HALLINTA

Kehonhuolto on koko tanssiurani ajan ollut minulle valtavan tärkeä ja mielenkiintoinen osa-alue, joka nykyään muodostaa pohjan henkilökohtaiselle harjoittelulleni. Tärkeimmät kehonhuollon metodit harjoittelussani ovat laitepilates, voimaharjoittelu kuntosalilla, Yamuna Body Rolling, TRE-tärinä, kylmävesi- ja avantouinti, sekä yleinen luonnossa liikkuminen.

Teini-iässä kiinnostukseni painottui fysiikka- ja oheistreeneihin, ja jumppasin ja lenkkeilin innokkaasti. Treenimäärien lisääntyessä vammojen ennaltaehkäisy ja hoito tulivat myös entistä tärkeämmiksi. Näitä kaikkia pääsin opiskelemaan sekä käytännössä että teoriassa Hämeenlinnan lyseon lukion urheilulinjalla, jossa meille tarjottiin kursseja fysiologiaan, ravintoon ja oikeanlaiseen treenaamiseen liittyen. Samoja teemoja opiskeltiin, tosin huomattavasti syvemmin, myös tanssin ammattikoulutuksessa Tampereen konservatoriossa, jolloin viimeistään huomasin, kuinka mieletön motivaatio minulla oli tämän kaiken oppimiseen ja hallitsemiseen. Lisäksi sain ammattitason opettajilta ja kouluttajilta paljon positiivista palautetta omaasisestani, sillä nuoresta iästäni huolimatta osoitin ilmeisen poikkeuksellista tieto-taitoa kehonhuollon teemoihin liittyen.

Tanssin ammattiopintojen jälkeen vuonna 2019 suoritin Suomen Terveysliikuntainstituutin PilatesHealth-ohjaajakoulutuksen. Tämän jälkeen olen ohjannut pilatesta aktiivisesti niin tanssijoille kuin kuntoliikkujillekin.

Suurin motivaationi kehonhuoltoon on aina ollut omien fyysisten ominaisuuksien kehittäminen ja kehoni vahvistaminen niin, että se pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään mahdollistaen uusien taitojen oppimisen läpi urani. Olen välttynyt suuremmilta vammoilta ja pienemmistä rasistusvammoistakin olen selvinnyt lyhyessä ajassa omalla kuntoutuksella ilman jälkiseurauksia. 

Ohjaajakoulutusten myötä tanssiunelmien rinnalle on tullut unelma siitä, että pystyisin omalla toiminnallani muokkaamaan Suomen tanssivalmennusta suuntaan, jossa tanssijamme oppisivat jo lapsesta asti käyttämään kehoaan niin, ettei turhia vammoja ja rasituksia synny. Pidän kehonhuollon tekniikoiden opettamisesta ja ennen kaikkea niiden opettamisesta tanssimaailmassa. Tanssijat ovat loputtoman kiinnostuneita ja motivoituneita kehittämään itseään ja kaiken lisäksi poikkeuksetta taitavia kehonkäyttäjiä!

Koen, että maassamme vallitsee edelleen paikoittain jopa vaarallinen treenaamisen kulttuuri, jossa enemmän on enemmän ja kipu on kehityksen edellytys. Mielestäni näin ei ole ja koenkin nimenomaan kehonhuollon ja -hallinnan ehdottoman tärkeäksi tanssiharjoittelun osaksi, jota tulisi opettaa kaikissa tanssikouluissa, ei pelkästään omana irrallisena oppiaineenaan, vaan tavallistenkin tekniikkatuntien ohessa. Linjausvirheiden korjaaminen, tukilihasten vahvistaminen ja oikeat tavat kehon linjojen avaukseen tulisi ottaa osaksi jokaista tanssituntia.

Tanssioppilaiden palautteita:

"Olen tykännyt meidän rauhallisista ja kehoa herättelevistä lämmittelysarjoista. Lisäksi olen oppinut lisää tanssin ergonomiasta! "

"Uudet tuulet ja tavat tanssitunneilla on ollut ihanaa. Pienet faktatiedot tunneilla esim. kehon fysiikkaan liittyen on ollut mielenkiintoista ja antanut uutta tietoa kropasta."

"Oli kiva oppia lisää tekniikasta, sekä alkutuntien pilates-lämmittelyt olivat kivoja ja opettavaisia."

"Tarun tunneille opin paljon tekniikkaa esim. hypyissä ja pirueteissa."

"Tanssitunneilla olen oppinut uusia liikkeitä ja tapoja tehdä vanhat tutut asiat uudella tavalla. Olen ajatellut: "Ai tän voi tehä näinkin."."

sJEE1hf5.jpeg
6hI0hW02.jpeg
bottom of page